mandag 4. februar 2013

Ser ut som æsj - smaker nam!

Venner av god smak og behag, hils på tapenade. Tapenade er en slektning av pesto, som flere nok har et forhold til. Mens pesto er italiensk og laget hovedsaklig av basilikum, er tapenade fransk og har oliven som hovedingrediens.

Det som er fint med smak og behag, er at hvis man investerer litt vilje, kan man fort hente gevinst i at man endres litt, som regel i positiv retning. Hvis noen sa til meg for 15 år siden at jeg om 15 år skulle komme til å bli salig og lengselsfull bare ved tanken på en puré laget av oliven, hvitløk, ansjos og kapers, ville jeg nok ledd rått og sagt at den må de nok lengre ut på vidda med. Og jeg må innrømme at jeg nok var en smule skeptisk da min søster introduserte meg for herligheten (det så jo nesten makabert uappetittelig ut) - men skeptisismen måtte vike for euforien i denne rustikke herligheten. Såh! Her er min søsters oppskrift:


  • 150 g svarte (steinfrie) oliven
  • 2 ansjosfileter
  • 1 ts tørka chilipepper
  • 1 ts sitron-/limesaft
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 ts rosmarin
  • 1 ts timian
  • 6 salvieblader
  • 1 ss kapers
  • 1 dl olivenolje
  • salt og pepper

Kjør ingrediensene i en kjøkkenmaskin til det blir en glatt puré. Smaker i sin enkelhet fantastisk på rista loff eller brød, men kan også brukes som tilbehør til spekemat eller tapas eller til fisk (i jula lagde jeg ovnsbakt kveite med tapenade ... *sikle*) eller prøv deg fram! Bon apetit!  :)



2 kommentarer:

  1. Nam nam! Men du, eg savne en plass der eg kan klikke følger- e så mye lettere å få med seg pang-funderingan da.. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Endelig fant eg en "svar"-knapp - og en "følger"-funksjon (ligg ute i høyre felt under "om meg"). Prøv å se om det funke, dah!

      Slett